II Liceum Ogólnokształcące

z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Adama Mickiewicza


Fundacja Edukacyjna „Perspektywy” potwierdza, że II Liceum Ogólnokształcące z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Adama Mickiewicza w Słupsku jest wśród najlepszych liceów w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Szkół Ponadgimnazjalnych PERSPEKTYWY 2018 i przysługuje mu tytuł „Srebrnej Szkoły 2018”
ranking stem

„Mickiewicz” w rankingu 200 liceów najlepiej kształcących w zakresie przedmiotów ścisłych

Pragnę poinformować, iż II Liceum Ogólnokształcące im. A. Mickiewicza w Słupsku, jako jedyne w mieście, znalazło się w rankingu STEM – czyli Science, Technology, Engineering, Mathematics (nauka, technologia, inżynieria i matematyka). Więcej na www.perspektywy.pl

logo Szloly Kompetencji Przyszlosci

Mickiewicz w Rankingu Szkół Kompetencji Przyszłości

 II Liceum Ogólnokształcące im. A. Mickiewicza w Słupsku znalazło się na 34 miejscu w II Rankingu Szkół Kompetencji Przyszłości wydanym przez Fundację Social Wolves pod patronatem medialnym. „Rzeczypospolitej”. W porównaniu z zeszłoroczną edycją jest to awans o 115 pozycji. Ranking uwzględnia 150 placówek o najlepszych rezultatach spośród 1109 szkół ponadgimnazjalnych, których uczniowie zarejestrowali udział na portalu olimpiady „Zwolnieni z Teorii” w roku szkolnym 2015/16.

Więcej: http://www.zwolnienizteorii.pl/docs/ranking-2016.pdf

Wolontariat

Gratulacje dla Szkolnego Klubu Wolontariusza „Micek i przyjaciele”!

wolontariat dyplom 5 grudnia w Polskiej Filharmonii "Sinfonia Baltica" w Słupsku odbyła się uroczysta GALA WOLONTARIATU 2017.

Z naszego klubu wzięły w niej udział następujące osoby: nasza koordynatorka p. Beata Szlom oraz Roksana Falkowska, Zuzanna Hubisz, Weronika Leśniowska, Dominika Rogowska, Marta Depta, Izabela Depta, Anna Dąbrowska, Jakub Dąbrowski, Alicja Górmińska, Piotr Wojciechowski, Wiktoria Furmanek, Julia Skołysz, Kamila Telakowska, Michał Siciński i Igor Łuszczyński. Podczas gali nagrodzono najbardziej aktywnie działające kluby wolontariusza - w tym nasz! Na ręce przewodniczącej klubu wręczono nam dyplomy uznania.

Ponadto ogłoszono laureatów lokalnego Konkursu „Barwy Wolontariatu” oraz Konkursu „Młodzieżowa Inicjatywa Lokalna 2017”. W pierwszym konkursie wyróżnienia otrzymały Wiktoria Furmanek oraz Julia Skołysz, w drugim natomiast nasz klub otrzymał miano laureata - wszystko dzięki inicjatywie wymyślonej przez Wiktorię Furmanek i projektu „Czerwone Kapturki” realizowanego przez nasz klub w październiku i listopadzie.

Czytaj więcej...

Porozumienie z Pedagogiczną Biblioteką Wojewódzką w Słupsku

Szkolny Klub Wolontariusza "Micek i przyjaciele" działający w II LO im. A. Mickiewicza

podpisał porozumienie współpracy z Pedagogiczną Biblioteką Wojewódzką w Słupsku.

Opiekunem klubu jest p. Beata Szlom.

Warsztaty integracyjne dla wolontariuszy

wol  

Wolontariusze są pomocni, dzielni, pracowici, ale przede wszystkim potrafią dzielić się radością z innymi. 5 grudnia aula szkolna była wypełniona radością. Tego dnia odbyło się spotkanie wszystkich wolontariuszy z klubu „Micek i przyjaciele”. Uczniowie integrowali się ze sobą za pomocą prostych zabaw uczących pracy w grupie. Na ich twarzach widniał uśmiech, który „zarażał” szczęściem. Wolontariusze znowu skutecznie pomogli, tym razem odkryć w sobie nawzajem cząstkę dziecka i poznać siebie bliżej.

Warsztaty przeprowadziła Wiktoria Furmanek – przewodnicząca naszego klubu.

 

 

Czytaj więcej...

Szkolny Klub Wolontariusza - kolejne porozumienie

Szkolny Klub Wolontariusza "Micek i przyjaciele" działający w II LO im. A. Mickiewicza

podpisał porozumienie współpracy z Regionalnym Centrum Wolontariatu w Słupsku.

Opiekunem klubu jest p. Beata Szlom.

Wolontariusze na warsztatach dietetycznych

warsztaty 27 listopada, w nagrodę za wygrany Konkurs Kulinarny "Mocni w niemarnowaniu" zorganizowany przez Bank Żywności w Słupsku, zostały przeprowadzone w szkole warsztaty dietetyczne dla członków Klubu Wolontariusza. Podczas zajęć z Panią Sylwią Laskowską, specjalistką od spraw żywienia, uczniowie dowiedzieli się między innymi o skutkach nadmiernego spożywania cukru, o trikach stosowanych przez producentów żywności, aby ukryć skład produktów, a także o sposobie obliczania swojego BMI czy też wagi należnej. Zajęcia były pouczające, zachęciły nas do zwrócenia większej uwagi na kaloryczność, ilość cukrów czy substancji słodzących w naszym pożywieniu oraz wprowadziły w problematykę żywności GMO i jej wpływu na nasze zdrowie.

*/